Akustik nedir?

Ses bilimi ve teknolojisine verilen isme Akustik denilmektedir. Canlı yayın stüdyolarında, Camilerde, tiyatro ve konferans salonları gibi mekanlarda sesin en az yankı ve en yüksek netlikle dinleyici kitlelere ulaşabilmesi büyük önem taşımaktadır. Bir mekanın akustiği, düzensiz yankılardan dolayı güzel bir sesi, müziği bozarak rahatsız edici bir duruma sebep olabilir. Ses yükseltici amfiler, hoparlör sistemleri veya sesle ilgili sistemlerden yüksek performans beklenir. Ancak kullanılan materyal veya tasarım bozukluğundan dolayı akustik mekan içerisinde sağlanamıyor ise sonuç hayal kırıklığı olabilmektedir. Akustik mekanlarda tavan, yer ve cam uygulamalarında kullanılacak malzemelerin çok önemi bulunmaktadır.

Akustik mimarisi önceki devirlerde islam mimarisinde, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde de de çok rastlanmaktadır. Binlerce insanın ibadet ettiği camilerde yankı özellikleri en ince noktalarına kadar düşünülerek tasarlanmıştır. Sesin dört bir köşeden duyulabilmesi için bütün tedbirler alınmış bugün de hiç bir yayın cihazına gerek görülmeden ses her köşeden rahatça işitilebilir konumdadır.

Yankıya yol açan bir oda, mesela bir müze salonu "canlı oda" olarak; yankıyı en aza indirecek şekilde tasarlanmış malzemeler ile yapılmış bir oda ise "ölü oda" olarak isimlendirilmektedir. Tamamen ses emici maddelerden hazırlanmış salonlarda hoparlör, mikrofon gibi ses yükselten cihazların ve aletlerin kalite denemeleri yapılabilir.

Bir sesin işitilmesi ile bu doğan yankının duyulması arasında geçen zaman yankı zamanı olarak adlandırılır. Bu terim akustik mühendislerince, verilen kapalı bir salonun akustik özelliklerini hesaplamada kullanılmaktadır. Yankılama zamanının en ideali, bir ses dalgasının değerinin bir milyonda birine düşmesi için gereken zaman olarak belirlenmiştir. Canlı bir odanın yankı zamanı saniyelerce sürebilirken, ses emici eşyalarla kaplanmış bir ölü odanın yankı zamanı bir saniyenin küçük bir parçası olmaktadır. Yankı zamanının uzun olduğu bazı kapalı yerlerde ses etkili ve renkli bir duruma gelir. Bu da yapılışa bağlı olan bir akustik özelliğidir. Yankı zamanın en canlı örneği camilerimizdir.

Yankı zamanı, odanın hacmiyle doğru orantılı olup, etraftaki eşya ve duvarların ses absorbe gücü ile de kısmen ters orantılıdır. Absorbsiyon, yüzeyin alanı aynı yüzeyin ses absorbe katsayısı ile çarpılarak bulunmasıdır. Tüm yüzeylerin bu şekilde hesaplanması sağlanır ve çıkan değerlerinin toplamı ise, odanın toplam ses emme gücünü ortaya koymaktadır. Bir ses kayıt stüdyosunda kaydedilen ses için yankı zamanı hayati önem taşımaktadır. Sesin ön planda olduğu tiyatro, konferans salonlarında ise yankı zamanının düşük tutulması gerekmektedir. bu tür mekanlarda yankı zamanı bir saniyenin altında olmalıdır. Ses kayıt stüdyolarında yankı zamanı bir saniyenin çok altındadır.

Her malzemenin bir absorbe özelliği olduğunu unutmayalım. Ancak bazı malzeme türlerinin absorbe katsayılarına bakıldığında yüksek performansa da iyi ses emdiği görülmektedir. Ses emme oran tespiti malzemeye yöneltilen ses enerjisinin, emilen enerjiye oranın tespit edilmesi ile bulunur. Pürüzsüz yüzeylerde absorbe katsayıları düşük olmaktadır.

Absorbe nedir? Madde veya enerjinin bir ortamda kısmen yakalanması işlemine verlen addır. Herhangi bir enerji dalgası (ses, ışık, elektromanyetik vs.) bir ortamdan geçerken dalganın genliği sürekli düşüş sağlar. Aslında bütün saydam maddeler belirli bir ölçüde soğurma etkisi gösterir. Ayrıca absorbsiyonda geçimlilik de söz konusudur. Bazı dalga boyları soğurulurken bazıları ortamı geçer . Mesela, cam..

Bazı malzemelerin absorbe oranları:

absorbe-oranlari

Yukarıda belirtilen detaylarda kullanılmak üzere tasarlanmış Akustik Perde çeşitlerimiz; Tiyatro sahneleri, opera sahneleri, TV stüdyoları, konferans salonları, konser sahneleri, özel showlar ve geceler, showroomlar, kültür merkezleri, reji stüdyoları, çok amaçlı salonlar, tavan perdesi , ses kayıt stüdyoları, fuar standları, mimari tasarımlar, alışveriş merkezleri ve moda showlarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

Akustik Kadife Perde uygulamalarına ilave olarak Sahne kadifeleri, kulis ve friz perdeleri, fon perdeleri, Sahne dekor kumaşları, transparan Akustik kumaşlar ve tüller, Tül ses yutan perdeler, Akustik ses yansıtan perdeler, greenbox perde, bluebox perde, white box perdeler ve projeksiyon perdeler ürün çeşitlerimiz arasında bulunmaktadır.

Akustik Ses Yalıtım Perdeleri 3 -4-5-6 ve 7 katmanlı olarak elde edilmek istenen performans değerlerine göre tasarlanmaktadır. Kullanılacak ürünler keşif sonrası ses ölçümü ve değerlendirmeler ile belirlenmektedir. Amacımız gürültüden kaynaklı problemleri en aza indirirken bir yandan da insan sağlığı ve konforu için gerekli ortamın oluşmasını sağlamaktır. Ses düzenleme ve ses yalıtımı yapmak gerçekten hassas ve profosyonel tespitler ile yapılması gereken bir alandır.

 

Akustik Perdelerimizin geniş renk ve kumaş seçeneği mevcuttur. Tasarımlarınıza en uygun kumaş ve renk seçeneklerini bulabilirsiniz. Ses Kesici Akustik Perdelerimiz en az 3 katmandan oluşmaktadır. 3 Katman Ses kesici Akustik Perdelerimizin 1 m2 si yaklaşık 900 gr/m2 ağırlığındadır. Ses kesici Akustik Perdelerimizin Kumaş enleri 140-150 cm 'dir. Ses Kesici Perdelerde en az 1/2 pile uygulaması ile yapılarak verim arttırılabilmektedır. 3 katman Akustik Perde mekan içerisinde kaçak noktaların izole edilmesi ile yaklaşık olarak mevcut oran üzerinden max. %36 DB düşüş sağlanmakta ve ses ve yankının absorbe edilmesi gerçekleştirilmektedir. Örneklendirecek olursak yaklaşık konuşmma 56-65 DB aralığındadır. 25 m2 lik bir toplantı salonunda 3 katman uygulama ile ses oranı 65 DB'den 41,6 DB kadar düşürülebilmektedir.

6-12 ay aralığında alev almazlık özelliği bulunan apre uygulanmış akustik perde ve Doğal Lifli iplikler ile alev almazlık özelliği geliştirilmiş Yanmaz özellikli kumaş çeşitlerimizde bulunmaktadır . Baknız: Trivera Cs

Diğer Akustik Perde Hizmet çeşitlerimiz : Güneş Kırıcı Akustik Stor Perde, Akustik Stor Perde, Akustik Yün Perde, Akustik Tül Perde

KARMİNA PERDE AKUSTİK PERDE SİSTEMLERİ Yurt içi ve Yurt Dışı projelerde Akustik Perde ekipmanları ve teknolojilerinin tedarikçisidir. Çalışmalarını resmi ve özel sektöre sunan KARMİNA PERDE Akustik Perde Sistemleri projeden montaj aşamasına kadar, planlama ve sürekli sistem desteği ile tüm yeteneklerini müşterilerine anahtar teslim sunmaktadır. Karmina Perde Ailesi sizlerle deneyim ve birikimini paylaşarak çözüm ortağınız olmaktan mutluluk duyacaktır.

Akustik Perde nasıl temizlenir.

Akustik Kadife perde, gramaj ağırlığı nedeniyle makinalarda yıkama yöntemi ile temizlenebilmesi mümkün değildir. Kuru temizleme yöntemi ile temizlenmesi önerilmektedir. Sıksık elektrik süpürgesi ile temizlemesi sağlanabilir. Akustik Perde Temizleme ile ilgili tüm detayları STOR TEMİZLEME sitemizden inceleyebilirsiniz.>

ANASAYFA
Yandex.Metrica